NA KRATKO:

Razvijamo oblačne rešitve za digitalno transformacijo gostinskih obratov in nabavnih verig. Digitaliziramo in poenostavljamo nabavo pijače, hrane, surovin in potrošnega materiala v gostinstvu.

NA DOLGO:

Pozdravljeni in dobrodošli na Optiguest. Veseli nas, da vas zanima več o nas. Ob predstavitvi podjetja se večkrat srečamo s težavo, ko sogovornik sicer razume, kaj počnemo, ne razume pa zakaj. Kar glede na zelo nišno usmerjenost naših B2B rešitev v gostinstvo popolnoma razumljivo.

Da bi razumeli, vas popeljemo na začetek. Optiguest ni nastal z željo po “novem projektu”, saj smo bili vsi člani v času njegovega začetka polno zaposleni. Nastal je kot odgovor na težavo, s katero se je soočal naš soustanovitelj Milorad, dolgoletni gostinec, v svojih dveh restavracijah.

Če ste si kdaj ogledali kakšen kuharski šov (ali pa ob sprehodu do WCja v restavraciji pokukali skozi priprta vrata kuhinje), potem veste, da profesionalna priprava hrane niti približno ne spominja na ležerno babičino nedeljsko kuhanje, še posebej, ko je potrebno nahraniti večino ljubljanskih lačnih ust, ki so naročila dostavo hrane.

Za razliko od babice, ki “špajzo” napolni pri najboljšem sosedu, ki ceno celega piščeta spremeni samo ob super akcijah, je Milorad moral redno spremljati in primerjati cenike več desetih dobaviteljev, ki cene svežih izdelkov spreminjajo večkrat tedensko. Da naloga ne bi bila “prelahka”, se je pa moral spopasti še z različnimi formati prejetih katalogov in cenikov, različnimi pakiranji izdelkov in minimalnimi naročili. Skratka – izbrati najugodnejšega dobavitelja za več sto izdelkov večkrat tedensko – misija nemogoče.

Te težave pa seveda ne pestijo samo Milorada, skorajda ni gostinca, ki si zaradi teh izzivov ne bi redno pulil las.

Prestavimo se na prijateljski piknik, maja 2019. Ob presežku spečenih čevapčičev na mizi, ki niso dočakali svojega višjega namena, smo se začeli spraševati, koliko hrane dejansko zavrže restavracija. V našem piknik primeru smo točno vedeli, koliko jedcev bo za mizo in kakšne so naše preference, a smo kljub temu dodali še (ne tako) malo “za vsak slučaj”. Kakšen kup organskega odpada pa nastane v restavracijah, ki NIKOLI ne vedo, koliko obiska bodo imele?

Veliko preveč. Če želite bolj natančno, zavržena hrana odžre 5% letnega prometa restavracije. Ali z drugimi besedami – majhna komercialna kuhinja letno zavrže slabih 30.000 € letno.

Restavracije in hoteli, ki so eni izmed največjih krivcev, da na svetu zavržemo približno tretjino vse predelane hrane za zaužitje, se zaradi zastarelega, analognega, časovno zamudnega načina dela, nimajo niti časa ukvarjati z uvajanjem novih procesov in ponovnim učenjem kadra.

Nedotaknjeni čevapčiči so se nehote dotaknili našega dojemanja povezanosti delovnih procesov v restavracijah in posledic njihove neučinkovitosti. Digitalizacija poslovanja gostincev, kot učinkovito orodje za optimizacijo poslovanja in stroškov, s smiselno obdelavo podatkov in njihovo uporabo v vsakdanjih nalogah bistveno zmanjša negativen vpliv restavracije na okolje.

Tako smo prezaposleni gostinec, programer in “business developerka” začeli graditi nekaj, kar je pozneje preraslo naše hobi interese in se podali med neštete novopečene startupovce.

Kaj bi torej morali vedeti o Optiguest?

Verjamemo v trdo delo, a znamo si vzeti čas zase in tudi priskočiti na pomoč sodelavcu. Verjamemo, da se lahko vedno naučimo nekaj novega, tudi takrat, ko se nam zdi, da “že vse vemo”. Učimo se od svojih poslovnih partnerjev in z lastnimi izkušnjami pomagamo njim. Na ponedeljkovih sestankih se prepiramo, a večkrat smejimo. 15 minutni Zoom “code review” zavlečemo v 2 uri navdušenega brainstorminga, a se znamo tudi ustaviti. Radi veliko preveč govorimo, ampak se nenehno učimo, kako več in bolje poslušati.

Leta 2020 smo bili izbrani med najbolj inovativnimi startupi v Sloveniji.

Predani smo razvoju rešitev, ki bodo pustile svet malce boljši, kot je bil.

Pa tudi takšnih, ki bodo njihovim uporabnikom pomagale, da se ponovno zaljubijo v svoje delo.

Pa vi? Se še spomnite, zakaj ste začeli?

Ostanite v stiku!

Valentina, Milorad & David

Milorad Drljača
Milorad DrljačaIdejni vodja
Valentina Metež
Valentina MetežCEO
David Klasinc
David KlasincCTO
Žiga Zadnik
Žiga ZadnikProgramer, B2B Foodie