Hitro spreminjajoč, zahteven trg sili vse deležnike v inovacije in razvoj, a kljub temu večina slovenskih gostincev zaostaja v razvoju, zaradi starih navad in starejšega kadra, ki ni naklonjen spremembam in inovacijam, ali pa je prezaposlen, da bi upal uvesti spremembe v kompleksne procese, na katerih sloni dnevno delovanje podjetja.

Potrošniki s svojim vedenjem zahtevajo krajšanje nabavnih verig, saj pričakujejo, da bodo vedno dobili, kar želijo (ne sme zmanjkati zaloge), visoko kakovost in nizke cene.

Pametna, sistematična obdelava POS in inventurnih podatkov postaja diferenciator, ki vse bolj poudarja razliko med podjetji, ki so pripravljena na napredek in podjetji, ki se oklepajo analognega načina dela.

Veliko gostincev se osredotoča na zniževanje stroškov, da si lahko privoščijo nadaljnje vlaganje v njihov osnovni biznis. Seveda si le peščica podjetij lahko privošči zaposlenega, ki bi se ukvarjal izključno z obdelavo podatkov, kar za razliko od drugih industrij, tudi ni v navadi v običajnem gostinstvu, razen mogoče v hotelih. To pa seveda nikakor ne pomeni, da gostincem obdelava podatkov in strateško načrtovanje prodaje ne bi prinašalo rezultatov.

ZA GOSTINCE

Prednosti obdelave podatkov

  • Inventurni leveli: preprečevanje izpada zaloge, nizka zaloga in odvečna zaloga.

    Izpad zaloge vodi v izgubo priložnosti za prodajo, odvečna zaloga pa omeji cash flow podjetja, zato lahko gostincu kdaj zmanjka denarja za stvari, ki jih bolj potrebuje , poleg tega pa gre za večino stvari z rokom trajanja, kar posledično vodi v neposredni strošek odpada hrane, ki je ne morejo uporabiti in plačila odvoza in uničenja hrane

  • Razpršitev denarja: boljše nakupne odločitve, ker gostinci z analizo prodaje točno vedo, kaj in koliko česa potrebujejo.

  • Ugodnejši nakupi: z analizo ponudbe dobaviteljev in razvrščanjem artiklov po neto ceni na enoto artikla gostinci nakupujejo bolj pametno in preudarno ter prihranijo skoraj petino stroška nabave. 

Avtomatizirajte!

Obdelava in smiselno tolmačenje podatkov zahteva poznavanje zakonitosti industrije in nenazadnje tudi kar nekaj izkušenj, predvsem pa je lahko časovno zamudna, v kolikor to počnemo z orodji, ki zahtevajo ročne nastavitve. Za vodjo restavracije je torej lahko prevelik časovni ali finančni zalogaj, v primeru zaposlitve nekoga, ki se s tem profesionalno ukvarja.

Prehod na digitalno poslovanje in uporaba ustreznih, industriji primernih orodij podjetju prinese koristi specializiranega strokovnjaka, vendar za veliko nižjo ceno.

V podjetju Optiguest stremimo k razvoju uporabniku prijaznih in prilagodljivih aplikacij, ki so plod večletnih izkušenj ustanoviteljev in so testirane v lastnih restavracijah.